Javne ustanove

Amatersko pozorite

Pozorite
Pozorite
Scena
Scena
Scena
Scena
Scena
Scena
Pozoritance
Pozoritance
Pozorite
Pozorite
Pozorite
Pozorite
Pozorite
Pozorite
Pozorite
Pozorite
Pozorite
Pozorite

Prva predstava Amaterskog pozorišta „Janko Veselinovi“ - „Sumnjivo lice“, Branislava Nušia, u reiji Boidara Vlajca, izvedena je u martu 1950. godine. Ova godina se uzima kao godina osnivanja Pozorišta koje je danas, po ocenama pozorišnih kritiara, prevazišlo amaterske domete i pribliilo se profesionalnim pozorištima.

Van podruja opštine Bogati pozorište se prvi put pojavilo 1954. godine na smotri KUD’’Podrinja’’ sa predstavom ’’Ugašeno ognjište’’ u reiji Milivoja Martinovia. Sa predstavom ’’Koštana’’ pozorište je uestvovalo 1972.g. na festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Smederevjskoj Palanci i iste godine na prvom festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) u Malom Crniu osvojilo prvo mesto. Isto se ponovilo i sa predstavom ’’Pozdravi nekog’’ 1973.g.. Obe predstave izvedene su u reiji Milivoja Martinovia.

Svoj najvei uspeh pozorište je postiglo 1975.g. izvoenjem drame "Meava’ u reiji Milivoja Martinovia, na festivalu amaterskih pozorišta u aku, gde je osvojeno prvo mesto za reiju, scenografiju, glavnu mušku i glavnu ensku ulogu.

Ovakvi rezultati dali su još vei polet amaterima i ve 1977.g. sa predstavom “Prsten u izvoru”, Dobrice Eri u reiji Milivoja Martinovia osvojena je prva nagrada na Regionalnoj smotri dramskih amatera Podrinjsko-kolubarskog regiona u Valjevu. Sledee godine predstava “Vetar nad Srbijom” ­ predstavljala je Srbiju na “Susretima bratstva” u Prizrenu.

Punim sjajem pozorište je zasjalo, i svu panju kulturne javnosti skrenulo na sebe, predstavom “Kolubarska bitka”, “Sveti Georgije ubiva adahu”, “Ruenje naroda u dva dela”, “Profesionalac”, “Urnebesna tragedija”, “Putujue pozorište Šopalovi”, “Tre sorele”, “Bokeški d mol”... Najviše predstave tokom najuspešnijeg perioda u istoriji pozorišta, osamdesetih i devedesetih godina, reirao je Zoran onli.

Poseban kuriozitet ovog amaterskog pozorišta jeste injenica da su u njegovim predstavama esto, kao gosti, uestvovali i profesionalni glumci. U pamenju ovdašnje publike u najlepšoj uspomeni ostala su gostovanja Mije Aleksia.

Zapaenim ulogama istoriju Pozorišta “Janko Veselinovi” ispisali su brojni glumci koji su deo svog ivota proveli “na daskama koje ivot znae”: Milivoje Martinovi, Zvonko Beri, Dragoljub enadi-ena, Dragoslav Daki-Daka, Raša Vukomanovi, Rajko Pavi, Revizor Neši, Dragojlo Petrovi, Miroslav Kovi-Tesla, Rua Vukoti, Jelica onli, Dragomir Ninkovi, pozoristem19.jpgRua Radovanovi, Dragan Srni, Zoran onli, Branislav Kovi, Desa Kovaevi, Milenko Ljubinkovi, Ninko Kovaevi, Slaviša Peri, Klara Kakuka, Anita Ercegovevi, Ivana Terzi, Miroslav Peri, Mina Šankovi….

uvajui uspomenu na Milivoja Martinovia, jednog od osnivaa Pozorišta, reditelja, glumca, Pozorište svake jeseni organizuje memorijalnu smotru “Pozorišni dani Milivoja Martinovia” na kojoj, po pozivu, uestvuju amaterska pozorišta iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.

Sudei po odanosti publike svom Pozorištu i podršci lokalne samouprave, Pozorište u Bogatiu e iveti još dugo. Od 2008. godine u Pozorištu se, u okviru Deije scene kojom rukovodi Zoran Djonli, okupljaju i najmladji glumci. Sa svojom prvom predstavom “Vesti iz nesvesti”, Ljubivoja Ršumovia, u reiji Zorana Djonlia, lanovi Deije scene su gostovali u više gradova Srbije i Republike Srpske. Predstava je prikazivana u Bogatiu više puta i za najmladje zaljubljenike pozorišne umetnosti u selima.

Deija scena Pozorišta “Janko Veselinovi” iz Bogatia sa zadovoljstvom e prihvatiti svaki poziv za gostovanje.

Kontakt e-mail adresa: k.o.c@gromnet.net

 

VRH