Javne ustanove

11. Aug. 2011 Amatersko pozoriŔte

PozoriŔte
PozoriŔte
Scena
Scena
Scena
Scena
Scena
Scena
PozoriŔtance
PozoriŔtance
PozoriŔte
PozoriŔte
PozoriŔte
PozoriŔte
PozoriŔte
PozoriŔte
PozoriŔte
PozoriŔte
PozoriŔte
PozoriŔte

Prva predstava Amaterskog pozoriÅ”ta ā€žJanko Veselinovićā€œ - ā€žSumnjivo liceā€œ, Branislava NuÅ”ića, u režiji Božidara Vlajca, izvedena je u martu 1950. godine. Ova godina se uzima kao godina osnivanja PozoriÅ”ta koje je danas, po ocenama pozoriÅ”nih kritičara, prevaziÅ”lo amaterske domete i približilo se profesionalnim pozoriÅ”tima.

Van područja opÅ”tine Bogatić pozoriÅ”te se prvi put pojavilo 1954. godine na smotri KUDā€™ā€™Podrinjaā€™ā€™ sa predstavom ā€™ā€™UgaÅ”eno ognjiÅ”teā€™ā€™ u režiji Milivoja Martinovića. Sa predstavom ā€™ā€™KoÅ”tanaā€™ā€™ pozoriÅ”te je učestvovalo 1972.g. na festivalu amaterskih pozoriÅ”ta Srbije u Smederevjskoj Palanci i iste godine na prvom festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) u Malom Crniću osvojilo prvo mesto. Isto se ponovilo i sa predstavom ā€™ā€™Pozdravi nekogā€™ā€™ 1973.g.. Obe predstave izvedene su u režiji Milivoja Martinovića.

Svoj najveći uspeh pozoriÅ”te je postiglo 1975.g. izvođenjem drame "Mećavaā€™ u režiji Milivoja Martinovića, na festivalu amaterskih pozoriÅ”ta u Čačku, gde je osvojeno prvo mesto za režiju, scenografiju, glavnu muÅ”ku i glavnu žensku ulogu.

Ovakvi rezultati dali su joÅ” veći polet amaterima i već 1977.g. sa predstavom ā€œPrsten u izvoruā€, Dobrice Erić u režiji Milivoja Martinovića osvojena je prva nagrada na Regionalnoj smotri dramskih amatera Podrinjsko-kolubarskog regiona u Valjevu. Sledeće godine predstava ā€œVetar nad Srbijomā€ Ā­ predstavljala je Srbiju na ā€œSusretima bratstvaā€ u Prizrenu.

Punim sjajem pozoriÅ”te je zasjalo, i svu pažnju kulturne javnosti skrenulo na sebe, predstavom ā€œKolubarska bitkaā€, ā€œSveti Georgije ubiva aždahuā€, ā€œRuženje naroda u dva delaā€, ā€œProfesionalacā€, ā€œUrnebesna tragedijaā€, ā€œPutujuće pozoriÅ”te Å opalovićā€, ā€œTre soreleā€, ā€œBokeÅ”ki d molā€... NajviÅ”e predstave tokom najuspeÅ”nijeg perioda u istoriji pozoriÅ”ta, osamdesetih i devedesetih godina, režirao je Zoran Đonlić.

Poseban kuriozitet ovog amaterskog pozoriÅ”ta jeste činjenica da su u njegovim predstavama često, kao gosti, učestvovali i profesionalni glumci. U pamćenju ovdaÅ”nje publike u najlepÅ”oj uspomeni ostala su gostovanja Mije Aleksića.

Zapaženim ulogama istoriju PozoriÅ”ta ā€œJanko Veselinovićā€ ispisali su brojni glumci koji su deo svog života proveli ā€œna daskama koje život značeā€: Milivoje Martinović, Zvonko Berić, Dragoljub Đenadić-Đena, Dragoslav Dakić-Daka, RaÅ”a Vukomanović, Rajko Pavić, Revizor NeÅ”ić, Dragojlo Petrović, Miroslav Ković-Tesla, Ruža Vukotić, Jelica Đonlić, Dragomir Ninković, pozoristem19.jpgRuža Radovanović, Dragan Srnić, Zoran Đonlić, Branislav Ković, Desa Kovačević, Milenko Ljubinković, Ninko Kovačević, SlaviÅ”a Perić, Klara Kakučka, Anita Ercegovčević, Ivana Terzić, Miroslav Perić, Mina Å ankovićā€¦.

Čuvajući uspomenu na Milivoja Martinovića, jednog od osnivača PozoriÅ”ta, reditelja, glumca, PozoriÅ”te svake jeseni organizuje memorijalnu smotru ā€œPozoriÅ”ni dani Milivoja Martinovićaā€ na kojoj, po pozivu, učestvuju amaterska pozoriÅ”ta iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.

Sudeći po odanosti publike svom PozoriÅ”tu i podrÅ”ci lokalne samouprave, PozoriÅ”te u Bogatiću će živeti joÅ” dugo. Od 2008. godine u PozoriÅ”tu se, u okviru Dečije scene kojom rukovodi Zoran Djonlić, okupljaju i najmladji glumci. Sa svojom prvom predstavom ā€œVesti iz nesvestiā€, Ljubivoja RÅ”umovića, u režiji Zorana Djonlića, članovi Dečije scene su gostovali u viÅ”e gradova Srbije i Republike Srpske. Predstava je prikazivana u Bogatiću viÅ”e puta i za najmladje zaljubljenike pozoriÅ”ne umetnosti u selima.

Dečija scena PozoriÅ”ta ā€œJanko Veselinovićā€ iz Bogatića sa zadovoljstvom će prihvatiti svaki poziv za gostovanje.

Kontakt e-mail adresa: k.o.c@gromnet.net

Ā 

VRH