Najnovije vesti

25. Sep. 2018 „Метковачка весела машина 2018“

Казанџијски занат и производња најквалитетније домаће ракије заштитни су знак домаћина из Мачванског Метковића. Ово село, већ седму годину за редом, било је домаћин традиционалне манифестације „Метковачка весела машина“.Од раних јутарњих часова у сеоско туристичком домаћинству „Мачвански конак“ почеле су припреме, подложени казани, а убрзо је из њих потекла и прва ракија.

Мало даље у дворишту, од истих састојака у свакој екипи, крчкали су се гулаши, у оквиру такмичења у припремању оног најбољег, ловачког. Шест мајстора котлића, са асистентима, показали су своје кулинарске вештине, уз рецепте које нису одавали.

У овом архаичном сеоском амбијенту посетиоци су могли видети и изложбу народне радиности и гастрономских специјалитета мачванске кухиње и штандове са производима мачванских произвођача сирева и зимнице. Уприличена је и изложба слика насталих на две деценије старој Ликовној колонији „Совљак“.

Уз музику и добро расположење, како је и обичај, ракија се пекла у „веселим машинама“, а затим је стручни жирио имао задатак да прогласи најбољу. Ову титулу, једногласно, понела је шљивовица Миодрага Вујића из Метковића, друго место припало је Миладину Ерићу, док је трећа била ракија Александра Тодоровића. Проглашени су и најбољи у припремању ловачког гулаша.

Трећу годину за редом, екипа „Ју Дрво“ из Црне Баре, понела је титулу најбоље, друга је била екипа „Три и по мушкарца“, а трећи „Колебари“.

У културно-уметничком делу програма наступили су Дечији хор „Дуга“, вокални и инструментални солисти, певачка група „Дубљанске лоле“ и глумци аматерског позоришта . Програм су употпунили песник Иван Вешић, који је говорио стихове о родној Мачви и песници из Удружења писаца „Јанко Веселиновић“.

Организатори и овогодишње манифестације “Метковачка весела машина”, били су Културно-образовни центар Богатић, Месна заједница Метковић и СТД „Мачвански конак“, а покровитељ Скупштина Општине Богатић.

VRH