Arhiva

4. Sep. 2015 Dani polja kukuruza u Bogatiću

Dani polja kukuruza u Bogatiću
Dani polja kukuruza u Bogatiću
Dani polja kukuruza u Bogatiću
Dani polja kukuruza u Bogatiću
Dani polja kukuruza u Bogatiću
Dani polja kukuruza u Bogatiću
Video prilog Dani polja kukuruza u Bogatiću

Tradicionalni dani polja kukuruza i soje održani su u Bogatiću, u organizaciji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac. Na oglednim parcelama predstavljeni su hibridi domaćih semenskih kuća: Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Institut za kukuruz Zemun Polje i AS hibridi. U prisustvu poljoprivrednih proizvođača iz Mačve, skup je otvorila Svetlana Zlatarić, savetodavac u PSSS Šabac.

„Ovogodišnja suša umanjiće prinos ratarskih kultura u proseku 50%, na parcelama gde nisu primenjivane sve agrotehničke mere“, istakla je Svetlana Zlatarić.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, predstavio je 12 hibrida iz 4 grupe zrenja: 300, 400, 500 i 600, među njima i nove sorte.

„Hibridi su dobro podneli sušu, naročito na oranicama Mačve, Azbukovice, Jadra i Bačke“, istakao je Mladen Ignjatović, stručni savetnik Novosadskog instituta.

"Na oglednim poljima, pored starih, predstavljene su i dve nove sorte kukuruza AS hibrida. Svi oni su dobro podneli sušu", rekao je Ivan Baštovanović, stručni savetik - AS hibridi.

Stari i novi hibridi Instituta za kukuruz Zemun Polje, dobro su se prilagodili sušnom periodu.

Poljoprivredni proizvođači imali su priliku da vide i 20 sorti soje nulte grupe Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i tri sorte Instututa za kukuruz Zemun Polje.

Proizvođači koji su primenili sve agrotehničke mere, imaće dobar prinos, a oni koji su se uzdali u vremenske prilike, mogu očekivati znatno manji prinos, opšti je zaključak poljoprivrednih stručnjaka.

VRH