Arhiva

14. Sep. 2015 Rekonstrukcija crkve u Klenju

Rekonstrukcija crkve u Klenju
Rekonstrukcija crkve u Klenju
Rekonstrukcija crkve u Klenju
Rekonstrukcija crkve u Klenju
Rekonstrukcija crkve u Klenju
Rekonstrukcija crkve u Klenju
Rekonstrukcija crkve u Klenju
Rekonstrukcija crkve u Klenju
Rekonstrukcija crkve u Klenju
Rekonstrukcija crkve u Klenju
Video prilog Rekonstrukcija crkve u Klenju

U Klenju je održano nedeljno liturgijsko okupljanje Crkvenog odbora, sveštenstva, donatora, majstora i predstavnika lokalne samouprave.

Radovi na rekonstrukciji Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Klenju, koji su započeti u maju ove godine, uspešno se realizuju. Zbog vremenskih neprilika prošle godine, došlo je do urušavanja fasade i prodora vlage u unutrašnjost hrama. Crkva u Klenju podignuta je 1935. godine, a osveštana 1936. godine. Radovi na rekonstrukciji biće završeni 2016. godine, kada se obeležava 80 godina od osveštenja crkve. Veliki broj meštana pružio je pomoć u novcu i svakodnevnom angažovanju u izvođenju radova na hramu.

“Zahvaljujući lokalnoj samoupravi, donatorima i meštanima, hram Uspenja Presvete Bogorodice poprimiće nov izgled i biti ponos sela. Uz Božiju pomoć, u njemu ćemo se okupljati mi i naši potomci, u zdravlju i sreći”, rekao je Stanko Trivunović, starešina crkve u Klenju.

Veliko zalaganje Dragana Popovića,vlasnika kompanije DPS Klas Group i svih članova porodice Popović, pokrenulo je meštane sela. DPS Klas Group obezbedila je sredstva za fresko-pisanje i kompletno unutrašnje uređenje. Oni su do sada uplatili 2.100.000 dinara, a do završetka radova izdvojiće još oko tri miliona dinara. Unutrašnjost crkve oslikavaju akademski slikari Sonja i Boban Almežan. Vrednost ukupnih radova je oko deset miliona dinara.

„DPS Klas Group pomagala je izgradnju mnogih hramova u Mačvi. Prepoznali smo napore našeg sveštenika, Crkvenog odbora, meštana i pomogli rekonstrukciju našeg hrama“, rekao je Dragan Popović, vlasnik DPS Klas Group iz Klenja.

Za sanaciju hrama, Crkvena opština Klenje konkurisala je za sredstva Opštine Bogatić i dobila 500.000 dinara. Prvobitno je bilo planirano renoviranje spoljašnjosti crkve sa fasadom.

“Opština Bogatić izdvojila je iz budžeta za 2015. godinu, 4.800.000 dinara za obnovu verskih objekata. Zadovoljstvo mi je što su opredeljena opštinska sredstva za rekonstrukciju crkve u Klenju, bila inicijalna kapisla, za ovaj veliki posao, koji pomažu donatori i meštani”, rekao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić i najavio izgradnju crkve Brvnare u Sovljaku.
“Rešeni su svi imovinsko-pravni odnosi, više ne postoje prepreke za izgradnju crkve i u Sovljaku, jedinoj MZ u opštini, koja nema bogomolju”, istakao je Beserovac.

VRH