Arhiva

24. Sep. 2016 "Metkovačka vesela mašina"


"Metkovačka vesela mašina"
Video prilog

Mačvanski Metković, selo nadaleko čuveno po šljivicima i dobroj rakiji, već petu godinu za redom domaćin je manifestacije "Metkovačka vesela mašina". U Etno selu “Mačvanski konak”, od ranih jutarnjih časova, kazandžije su podložile kazane, a uz pesmu i druženje potekla je i prva rakija. U konkurenciji za najbolju, učestvovale su one, koje su domaćini pekli ranijih godina.

Lovci su se ekipno takmičili u pripremanju lovačkog gulaša. Sastojci su bili isti, ali kulinarske veštine majstora kotlića, uz recepte koje nisu odavali, donele su obilje mirisa i ukusa. Po prvi put u okviru manifestacije organizovana je i izložba slika zavičajnog umetnika Ivana Vešića.Organizovan je i sajam etno hrane i pića, a među izlagačima bili su i članovi Udruženja žena “Darinka” iz Metkovića. Rakije, likeri, sokovi, sirevi, zimnice, samo su deo izložbene ponude koju su posetioci mogli da vide i probaju. Spoj lepog i korisnog, kažu izlagači, koji od zaborava čuvaju stare recepte i zanate, deo porodične tradicije.

Sa nestrpljem se čekalo proglašenje najbolje rakije. Stručni žiri, ocenjivo je osobine uzoraka, na osnovu boje, bistrine, tipičnosti, mirisa i ukusa. Nagrada za najbolju rakiju, pripala je kazandžiji Ivanu Eriću iz Metkovića, za “šljivovicu” staru osam godina. Nagradu za najbolji lovački kotlić podelile su ekipe “Zmajevi od Metkovića” i “JU - Drvo” iz Crne Bare, drugo mesto pripalo je ekipi “Drinski kotlić” i treće “Gastronomi” iz Bogatića. Priznanja i nagrade najuspešnijim takmičarima uručila je direktorka Kulturno – obrazovnog centra Bogatić – Tanja Jurišić.

U bogatom kulturno-umetničkom programu, nastupili su: pevačke grupe “Đidije” i “Dubljanske lole” uz pratnju soliste na fruli Gorana Majstorovića. Po drugi put organizovano je i književno veče, a pesme specijalno napisane za ovu priliku, govorili su: Milana Davidović, Vera Stašić i Bata Cvetuljski. Organizatori četvrte manifestacije “Metkovačka vesela mašina”, bili su KOC Bogatić, Mesna zajednica Metković, TOOB, a pokrovitelj Skupština opštine Bogatić.

VRH