Arhiva

4. Apr. 2017 Radovi na izvorištu pijaće vode u Bogatiću

Video prilog Radovi na izvorištu pijaće vode u Bogatiću

U cilju obezbeđenja novih količina hemijski i bakteriološki ispravnih podzemnih voda za vodosnabdevanje potrošača gradskog vodovoda završena su primenjena hidrogeološka istraživanja na izvorištu u Bogatiću. U skladu sa zakonskim regulativama, stručnjaci sa Rudarsko geološkog fakulteta i Javno komunalno preduzeće „Bogatić“ uradili su istražnu bušotinui na osnovu dobijenih informacija biće urađen bunar dubine 75 metara. Ovim bunarom biće crpljena voda iz dubljih horizonata, u kojima nema prisutnih nitrata ni u tragovima.

„Očekujemo da ćemo iz ovog bunara dobiti najmanje 15-20 litara vode u sekundi i procenjuje se da će to u potpunosti zadovoljiti potrebe i u najsušnijem periodu. U planu su i nova istraživanja verifikovanja rezervi podzemnih voda i obnova elaborata o rezervama. Trebalo bi do juna meseca da bude kompletirana sva dokumentacija“, izjavio je Milojko Lazić, profesor Rudarsko – geološkog fakulteta u Beogradu.

Opština Bogatić opredelila je finansijska sredstva za ovaj projekat, pa će se ove godine završiti dokumentacija, opremanje bunara i izrada elaborata, dok su za 2018. godinu planirani građevinski radovi.

„Radovi na ovom, četvrtom izvorištu započeli su u novembru 2016. godine, ali smo zbog jake zime morali da ih pomerimo za proleće. Plan je da se sa građevinskim radovima započne naredne godine i tako finalizuje projekat. Novo izvorište doprineće povećanju kapaciteta izvorišta, ali i smanjenju količina nitrata zbog dubine vodozahvata. Paralelno se izvode istraživački radovi na lokaciji sela Crna Bara, na dva izvorišta“, rekao je Miloš Mijatović, tehnički direktor JKP Bogatić..

Izvođač radova novog izvorišta pijaće vode u Bogatiću je firma Hidro-geocentar Beograd, sa kojom Opština Bogatić ima uspešnu saradnju.

VRH