Arhiva

8. Sep. 2020 Лиманска ада - Обележена 106. годишњица Битке на Дрини

Video prilog

На 106.годишњицу Битке на Дрини на Лиманској Aди у Бадовинцима дана 08.09.2020. године, одата је пошта настрадалим ратницима Другог топличког пешадијског пука „Кнез Михаило“. Прошле године, у августу месецу, подигнуто је спомен обележје, у част сећања на славне претке који су војевали за отаџбину. Пригодном програму, у складу са епидемиолошком ситуацијом, присуствовали су потомци изгинулих јунака, представници борачких и удружења потомака из више градова и места, начелник Мачванског управног округа, као и представници локалне самоуправе и месне заједнице Бадовинци.

Испред локалне самоуправе, присутнима се обратио помоћник председника општине Богатић, Матија Миловановић. “Не смемо и не можемо заборавити Лиманску Аду и моћну битку на Дрини, јер на то немамо право. Уколико бизаборавили, одрекли бисмо се поднете жртве, огромног јунаштва, извојеване слободе, али такође и вере и Бога. Национални идентитет, сећање итрадиција јесу она права која чврсто држимо у себи, на то смо као српски народ поносни и то ћемо увек носити на срцу. Ово спомен обележје треба да постане место заједничког окупљања, сећања и учења о прошлости, а све зарад стварања лепше и сигурније будућности. Оно што могу да обећам, испред локалне самоуправе, је да ћемо се трудити да организацију овог догађаја из године у годину подижемо на виши ниво, а људи из Месне заједнице Бадовинци и потомци славног "Гвозденог пука" ће увек моћи да рачунају на нашу подршку и у нама ће имати искреног пријатеља и сарадника“, истакао је Миловановић.

Такође, реч су узели и присутне поздравили начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац, председник Месне заједнице Бадовинци, Александар Илијашевић, као и Зоран Ђорђевић, потомак ратника Другог топличког гвозденог пука.

Интонирање химне Републике Србије „Боже правде“, минута ћутања за славне хероје из Великог рата, полагање венаца, служење парастоса ратницима који су положили животе за одбрану Србије у бици на Дрини, говор песме „Топлица“ од стране Бадовиначког песника Бате Цветуљског и наступ певачке групе „Дрина“ су били део програма свечаности.

Окупљени су сложни у жељи да ово у будућности останеместо где ће старији моћи да се подсете на славну историју Другог топличког гвозденог пука, а млади сазнају како се Србија бранила пре више од једног века и да је у Мачви, заслугом Топличких ратника, настала химна Војске Краљевине Србије „Марш на Дрину“.

VRH