Arhiva

14. Sep. 2020 Делегације Општине Богатић и Мачванског управног округа посетиле Спомен подручје Јасеновац и Епархију пакрачко-славонску

На позив Епископије пакрачко-славонске и Епископа Јована, делегација Мачванског управног округа позвана је да присуствује литургијском прослављању празника Светих Новомученика Јасеновачких и на чување успомене од завршетка Другог светског рата и пробоја последњих јасеновачких логораша.

Централна прослава празника одржана је у недељу, 13. септембра у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, светом архијерејском Литургијом с почетком у девет часова, коју су с верним народом служили више Високопреосвештене и Преосвештене господе Архијереја Помјесне и сестринских Православних Цркава. На почетку свете литургије, у манастирској порти освештан jе параклис Светим Новомученицима Јасеновачким, а по завршетку свете Литургије, у манастирској порти освештан је спомен крст посвећен страдању руског и српског народа у Другом светском рату. Након тога, на гробној хумци код Каменог цвета у Спомен подручју Јасеновац, освештан је славски колач и жито.

Многобројне званичне делегације из Републике Србије и Републике Хрватске су положиле венце жртвама фашистичког терора код споменика Камени цвет. Испред Владе Републике Србије венац је положио Иван Бошњак, државни секретар у министарству државне управе и локалне самоуправе, испред Мачванског управног округа, начелник Владан Красавац, а испред општине Богатић, Матија Миловановић, помоћник председника општине.

Овај догађај има неизмерно значење за наставак неговања традиције, молитвеног јединства, као и грађења културе сећања на Јасеновац и његове жртве.

VRH