Arhiva

15. Feb. 2021 Честитка председника општине Богатић Милана Дамњановића поводом Дана државности Републике Србије – 15.02.2021. године

Поштовани суграђани,

честитам вам Сретење - Дан државности Републике Србије. Данас је велики и посебан дан за све грађане наше земље јер сви заједно славимо слободу и настанак модерне српске државе.

Сретење је празник када обележавамо два значајна историјска датума који су од изузетне важности за национални идентитет нашег народа. Сећање на 15. фебруар 1804. године, дан када су српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем - Карађорђем одлучили да у Орашцу подигну Први српски устанак којим су кренули у обнову српске државности после вишевековне отоманске окупације. Такође, истог датума, али 1835. године у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први српски устав који је представљао један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог доба. Ови догађаји поставили су темељ за уређену, модерну, грађанску и међународно признату српску државу.

Данас се са поносом сећамо наших славних предака и одајемо им почаст за све оно што су постигли у дугој и тешкој борби за слободу. Њихов живот и оставштина нас обавезују да наставимо путем слоге, јединства и успеха. Они нас неисцрпно мотивишу јер представљају праве и најбоље могуће узоре за све нас који смо дошли после њих.

У XXI веку, савремена српска држава води битке подједнако важне за будућност земље, као што су то чинили и наши преци. Економско оснаживање, изградња и јачање угледа државе у свету, борба за КиМ, повећање наталитета, али и свеприсутни корона вирус су изазови са којима се свакодневно суочавамо. Уверен сам да ћемо све потешкоће и проблеме успешно превазићи као што су то учинили и они због којих данас живимо у слободној и демократској Србији.

Свим грађанима наше земље честитам Сретење - државни и национални празник, дан када славимо Србију. Живела Србија! Кабинет председника општине Богатић

VRH