Arhiva

12. Nov. 2013 Delegacije opština Bogatić i Bijeljina na studijskom putovanju u Austriji

Bogatić i Bijeljina–zajedno na putu ka energetskoj nezavisnosti
Bogatić i Bijeljina–zajedno na putu ka energetskoj nezavisnosti
 U okviru  projekta „Bogatić i Bijeljina – zajedno na putu ka energetskoj nezavisnosti”, organizovana je još jedna poseta Evropskom centru za obnovljive izvore energije koji se nalazi u Austriji u gradu Gisingu.   Ovoga puta na studijsko putovanje idu predstavnici lokalnih samouprava, kao i direktori i zaposleni u javnim preduzećima iz Bogatića i Bijeljine, a poseta će trajati od 13. – 16. novembra.

Cilj posete jeste upoznavanje sa načinom funkcionisanja centra, sticanje  novih  znanja iz oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije (biomase) za proizvodnju električne energije, toplotne energije i biogasa metana.  Takođe će biti organizovane edukacije, obilasci elektrane i postrojenja za daljinsko grejanje, kao i drugih znamenitosti grada.

Gising je smešten u blizini austrijsko-mađarske granice, ima površinu 50 km2, 4100 stanovnika i pripada oblasti Burgenland. Posle referenduma 1921. g. ova oblast je prešla iz mađarske države u državu Austriju. Posle pada „gvozdene“ zavese Gising je bio industrijski nerazvijen, sa visokom stopom nezaposlenosti, lošom saobraćajnom infrastrukturom. Austrijska vlada je 1982. g. istraživala razvijenost oblasti i ustanovila da je Gising najnerazvijeniji distriht.
Poljoprivredni stručnjaci su predložili da se u ovom regionu proizvodi energija.
· 1982.g.- odlukom Skupštine započeta je proizvodnja energije od raspoloživih resursa. Glavni obnovljivi izvor energije bilo je drvo, koriste se i solarna energija i poljoprivredna proizvodnja.
· 1990.g.-početak proizvodnje toplotne energije od biomase.
· 2001.g.-proizvodnja struje od biomase i preko solarnih panela.
· 2008.g.-početak proizvodnje tečnih goriva.
· 2011.g.-proizvodnja gasa od otpada.
Do 2020. g. Gising planira da postane nezavisan od fosilnih goriva, sa smanjenjem emisije štetnih gasova, prvenstveno ugljen-dioksida. To će postici: izgradnjom mreže cevi za biogas, ubacivanjem još tri postrojenja za proizvodnju biogasa u postojeći sistem postrojenja, izgradnjom malih toplana u selima i mreža za grejanje domaćinstava, radom na prečišćavanju biogasa da bi se mogao koristiti za automobile.
VRH