Arhiva

22. Sep. 2014 DRUGI PIŠU: „BLIC“ - Teškli metali stigli do Drine, na pomolu ekološka katastrofa!


Jalovina iz nekadašnjeg rudnika antimona „Stolice“ u Kostajniku, koja je krenula dalje rekom Korenitom prema Jadru, stigla je i do Drine. Ovo je potvrđeno u Gradskom veću Loznice, koje je za danas zakazalo vanrednu sednicu.

- Na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa četiri merne stanice, u Kostajniku, na samom izlivanju jalovine, u reci Koreniti pre ulivanja u Jadar, u selu Bradić u reci Jadar, i u Jelavu na samom ulivanju Jadra u Drinu, nalazi su više nego poražavajući. Gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan, koji se nalaze u kategoriji od 1 do 4, u većini uzoraka ovde su van te klase. Praktično, znatno više od količina koje se uopšte i mere. Prisustvo teških metala koji teku i Drinom su toliko evidentni da je dovoljno da se u celom kraju proglasi ekološka katastrofa - potvrdio je Janko Aleksić, član Gradskog veća.

On objašnjava da grad ne želi da upire prst u bilo koga pojedinačno, već da se problem što pre počne rešavati.

Na vanrednu sednicu Gradskog veća pozvani su predstavnici resornih ministarstava, načelnik Mačvanskog okruga, načelnik Sektora za vanredne situacije, udruženja ekologa, ribolovaca i lovaca, a pre početka biće prikazan i kratak film o dešavanjima izazvanim curenjem jalovišta od sredine maja.

VRH