Arhiva

6. Sep. 2016 Koordinirana saradnja nadležnih institucija ključ rešenja problema prometa na stočnoj pijaci u Bogatiću

Video prilog  Koordinirana saradnja nadležnih institucija ključ rešenja problema prometa na stočnoj pijaci

Štab za vanredne situacije opštine Bogatić organizovao je sastanak povodom rešavanja problema regulisanja prometa na stočnoj pijaci u Bogatiću. Zbog sprovođenja Zakona o trgovini koji je na snazi od 2011. godine i propisa koji se primenjuju zbog mera širenja, suzbijanja i iskorenjivanja bolesti "kvrgave kože" kod goveda, nastao je problem na stočnoj pijaci zbog nedozvoljenog prometa stoke van mesta predviđenog pijačnim prostorom. Proteklih nedelja veterinarski inspektori su u saradnji sa policijom i drugim relevantnim institucijama rešavali ovaj problem na licu mesta. Stočna pijaca u Bogatiću jedina je u Mačvanskom okrugu na kojoj se trenutno javljaju ovakvi problemi.

"U okviru zakonskih propisa promet je uspešno regulisan na svim stočnim pijacama u Mačvanskom okrugu. Model koordinirane saradnje svih relevantnih institucija, veterinarskih i komunalnih inspektora, veterinarskih stanica, policije i lokalne samouprave, primenićemo i u Bogatiću. Očekujemo da će se ovaj problem rešiti u što kraćem roku", izjavio je Mirko Veselinović, šef odseka veterinarske inspekcije za Mačvanski upravni okrug. Da bi se zakon uspešno sprovodio mora postojati koordinacija svih institucija, ali i poštovanje propisa od strane trgovaca, napomenuo je Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić.

Za poljoprivrednike sa područja opštine Bogatić nije potrebno da poseduju overu transporta (potvrdu o dezinfekciji prevoznog sredstva), ali oni moraju imati obeleženu stoku i zdravstvena uverenja da bi mogli ući u pijacu. Overen transport je potreban prodavcima stoke koji dolaze iz drugih opština. Od 15. avgusta dozvoljen je i promet svih kategorija goveda na pijacama, sajmovima i otkupnim mestima. Uslov je da su goveda vakcinisana i da je prošlo 28 dana od vakcinacije, odnosno 7 dana za prodaju stoke klanicama.

"Na području Mačvanskog okruga vakcinisano je oko 74.000 goveda, u opštini Bogatić 15.128. U Mačvanskom okrugu ima najviše grla goveda u odnosu na sve okruge u Srbiji. Nema pojave bolesti "nodularnog dermatitisa", a vakcinacija je uspešno sprovedena", dodao je Mirko Veselinović, načelnik veterinarske inspekcije za Mačvanski upravni okrug.

Iako je JKP Bogatić postavilo table sa informacijama o neophodnoj dokumentaciji koja je potrebna da bi se obavljao promet na pijaci, izvestan broj stoke proteklih nedelja prodavan je na ulici, što je ubrzo izmestilo celokupnu pijacu ispred i oko ovog registrovanog objekta za promet. U cilju očuvanja opšteg reda i mira, u interesu svih strana je da se ovaj problem reši u što kraćem roku, zaključeno je na sastanku.

VRH