Arhiva

10. Sep. 2017 Devedeset godina od osnivanja pčelarskog društva” Mačva”

Video prilog

Danas je u Bogatiću održana proslava retkog jubileja, 90 godina osnivanja, rada i postojanja, udruženja pčelarskog društva “Mačva” .Udruženje pčelara osnovano je 1927. godine, u Glogovcu, a prvi predsednik bio je Miladin Rogić. Miladin Rogić iz Glogovca i Milutin Rajlić iz Salaša Crnobarskog osnivači su "Mačvansko drinske pčelarske podružine". Milutin Rajlić je bio i dvorski snabdevač medom Karađorđevića, predsednik udruženja, član upravnog odbora srpskog pčelarskog društva i njegov počasni doživotni predsednik.

Na proslavi su danas bili prisutni mnogobrojni gosti, pčelari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, mačvanski pčelari, predsednik opštine Nenad Beserovac , predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije- dr Rodoljub Živadinović. Dragorad Kovačević predsednik udruženja pčelara opštine Bogatić, izjavio je  “Sto tona meda godišmje izvezu mačvanski pčelari. Sve te pare se slivaju u našu opštinu i od toga mnogi ljudi žive. Zbog svega toga potrebna je veća pomoć lokalne samouprave pčelarima. Pčelarenje je rad i zabava, posao i ljubav, korist I šteta. U ovoj fabrici pod otvorenim nebom nema mesta improvizaciji, jer su ulaganja velika. Kad je dobra godina može lepo i da se zaradi..Naše udruženje broji 50 članova, a u Badovincima imamo još jedno udruženje od 20 članova”.

Dr Rodoljub Živadinović predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije zahvalio se organizatorima rekavši:“Drago mi je sto se danas nalazim ovde u Mačvi, gde se prikupljaju najveće količine meda u Srbiji, kada pogledamo sve paše. Godišnje se proizvede u normalnim uslovima 6-10 000 tona meda, od čega se izveze 2-3000 tona, a ostalo je za potrebe tržišta Srbije“. Posebno se osvrnuo na organizaciju pčelara, brendiranju meda kao proizvoda, istakavši bitnost kvaliteta i samog originalnog pakovanja u tegle.

Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić, pozdravio je sve prisutne i čestitao vredan jubilej, koji se poklapa sa proslavom Dana opštine Bogatić i dodao da je za sve organizacije civilnog društva ove godine izdvojeno 5 miliona dinara i da od kvaliteta projekata zavisiti koliko će ko novca dobiti.

Pomenuti su i najistaknutiji pčelari u devedesetogodišnjem radu: dr Ljuba Aleksić, Lacković Dragić,Vešić Obrad, Kovačević Milisav, Jovanović Živko, Isailović Živko, Lacković Toma, Ostojić Stojadin, Rajić Živan. Prikazan je dokumentarni film, o delu istorijata udruženja. Veterani folklornog ansambla „ Đido“ izveli su za sve prisutne „Igre iz Gornje Pčinje“.

VRH