Arhiva

18. May. 2018 Матурантски плес средњошколаца у Богатићу

Video prilog Матурантски плес средњошколаца у Богатићу

Свечаним дефилеом и матурантским плесом ученици завршних разреда Мачванске средње школе, у 12 сати, по шести пут за редом су се повезали са вршњацима из Европе, у оквиру матурантске параде “Плес толеранције”.

У парку испред ОШ,”Мика Митровић”, у Богатићу, матуранти Мачванске средње школе обележили су завршетак средњошколског учења и дружења. Плесом је дириговао Марко Угљешић, професор физичког васпитања у средњој школи. Присутни грађани су честим аплаузима поздрављали плес матураната.

“Манифестација је спроведена уз подршку Општине Богатић, а и у наредним годинама ћемо се потрудити да тако и остане”, рекао је у поздравном обраћању свим присутним, Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић.

Ученик, Младен Дукић је прочитао поздравни говор намењен матурантима у име Мачванске средње школе.

„Униформисани“ у наранџасте и црне мајице, са белим кишобранима у рукама, као реквизитом, уз тактове оперете „Слепи миш“ Јохана Штрауса, плесали су кадрил, који је проглашен званичним плесом ове манифестације. Kадрил, је плес четворки, плес у “четири слике. Између осталог, кадрил нас учи да се наклонимо, поклонимо и искажемо поштовање једних према другима. Творац матурантске параде је учитељ плеса Томаж Амрож. У Словенији у Љубљани је 25. маја 2001. године, заплесало 3 200 плесачица и плесача, а матуранти Kраљева су први у Србији заплесали, 2005. године, а разлог је једноставан, град Kраљево је побратим са Марибором, градом из Словеније.

Основна идеја Матурантске параде и Плеса толеранције је повезивање младих кроз плес и музику, где би током шест минута синхронизованог плеса сви били као један, без граница, разлика, насиља, промовишући мир и заједништво као заједничку жељу човечанства.

Парада је завршена, а како би другачије, него колом!?

VRH