Javne ustanove

11. Aug. 2011 Amatersko pozorište

Pozorište
Pozorište
Scena
Scena
Scena
Scena
Scena
Scena
Pozorištance
Pozorištance
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište

Prva predstava Amaterskog pozorišta „Janko Veselinović“ - „Sumnjivo lice“, Branislava Nušića, u režiji Božidara Vlajca, izvedena je u martu 1950. godine. Ova godina se uzima kao godina osnivanja Pozorišta koje je danas, po ocenama pozorišnih kritičara, prevazišlo amaterske domete i približilo se profesionalnim pozorištima.

Van područja opštine Bogatić pozorište se prvi put pojavilo 1954. godine na smotri KUD’’Podrinja’’ sa predstavom ’’Ugašeno ognjište’’ u režiji Milivoja Martinovića. Sa predstavom ’’Koštana’’ pozorište je učestvovalo 1972.g. na festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Smederevjskoj Palanci i iste godine na prvom festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) u Malom Crniću osvojilo prvo mesto. Isto se ponovilo i sa predstavom ’’Pozdravi nekog’’ 1973.g.. Obe predstave izvedene su u režiji Milivoja Martinovića.

Svoj najveći uspeh pozorište je postiglo 1975.g. izvođenjem drame "Mećava’ u režiji Milivoja Martinovića, na festivalu amaterskih pozorišta u Čačku, gde je osvojeno prvo mesto za režiju, scenografiju, glavnu mušku i glavnu žensku ulogu.

Ovakvi rezultati dali su još veći polet amaterima i već 1977.g. sa predstavom “Prsten u izvoru”, Dobrice Erić u režiji Milivoja Martinovića osvojena je prva nagrada na Regionalnoj smotri dramskih amatera Podrinjsko-kolubarskog regiona u Valjevu. Sledeće godine predstava “Vetar nad Srbijom” ­ predstavljala je Srbiju na “Susretima bratstva” u Prizrenu.

Punim sjajem pozorište je zasjalo, i svu pažnju kulturne javnosti skrenulo na sebe, predstavom “Kolubarska bitka”, “Sveti Georgije ubiva aždahu”, “Ruženje naroda u dva dela”, “Profesionalac”, “Urnebesna tragedija”, “Putujuće pozorište Šopalović”, “Tre sorele”, “Bokeški d mol”... Najviše predstave tokom najuspešnijeg perioda u istoriji pozorišta, osamdesetih i devedesetih godina, režirao je Zoran Đonlić.

Poseban kuriozitet ovog amaterskog pozorišta jeste činjenica da su u njegovim predstavama često, kao gosti, učestvovali i profesionalni glumci. U pamćenju ovdašnje publike u najlepšoj uspomeni ostala su gostovanja Mije Aleksića.

Zapaženim ulogama istoriju Pozorišta “Janko Veselinović” ispisali su brojni glumci koji su deo svog života proveli “na daskama koje život znače”: Milivoje Martinović, Zvonko Berić, Dragoljub Đenadić-Đena, Dragoslav Dakić-Daka, Raša Vukomanović, Rajko Pavić, Revizor Nešić, Dragojlo Petrović, Miroslav Ković-Tesla, Ruža Vukotić, Jelica Đonlić, Dragomir Ninković, pozoristem19.jpgRuža Radovanović, Dragan Srnić, Zoran Đonlić, Branislav Ković, Desa Kovačević, Milenko Ljubinković, Ninko Kovačević, Slaviša Perić, Klara Kakučka, Anita Ercegovčević, Ivana Terzić, Miroslav Perić, Mina Šanković….

Čuvajući uspomenu na Milivoja Martinovića, jednog od osnivača Pozorišta, reditelja, glumca, Pozorište svake jeseni organizuje memorijalnu smotru “Pozorišni dani Milivoja Martinovića” na kojoj, po pozivu, učestvuju amaterska pozorišta iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.

Sudeći po odanosti publike svom Pozorištu i podršci lokalne samouprave, Pozorište u Bogatiću će živeti još dugo. Od 2008. godine u Pozorištu se, u okviru Dečije scene kojom rukovodi Zoran Djonlić, okupljaju i najmladji glumci. Sa svojom prvom predstavom “Vesti iz nesvesti”, Ljubivoja Ršumovića, u režiji Zorana Djonlića, članovi Dečije scene su gostovali u više gradova Srbije i Republike Srpske. Predstava je prikazivana u Bogatiću više puta i za najmladje zaljubljenike pozorišne umetnosti u selima.

Dečija scena Pozorišta “Janko Veselinović” iz Bogatića sa zadovoljstvom će prihvatiti svaki poziv za gostovanje.

Kontakt e-mail adresa: k.o.c@gromnet.net

 

VRH