Javne ustanove

11. Aug. 2011 Folklorni ansambl

Bogatić 21.09.2009
Bogatić 21.09.2009
Đido na koncertu u Bogatiću
Đido na koncertu u Bogatiću
Ansambl veterana
Ansambl veterana
Dečiji ansambl
Dečiji ansambl
Đido na takmičenju
Đido na takmičenju
Đido igre iz Mačve
Đido igre iz Mačve
Nastup FA Đido
Nastup FA Đido
Nastup Đida
Nastup Đida
Đido
Đido

Iz nekadašnjeg Kulturno-umetničkog društva „JankoVeselinović“, osnovanog 1950. godine, izrastao je Folklorni ansambl „Djido“. Ansambl je dobio ime po istoimenom komadu Janka Veselinovića. Od 1995. godine ansambl kontinuirano radi i postiže zapažene rezultate. Zasnivajući svoj program na tradicionalnim i stilizovanim oblicima narodne umetnosti, „Djido“ igru, pesmu, nošnju i običaje čuva od zaborava. Program ansambla obuhvata koreografije maestra Branka Markovića, prvaka baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i koreografije drugih eminentnih umetnika: Dobrivoja Putnika, Radomira Vukovića, Bore Talevskog, Gorana Mitrovića. Posebna pažnja se poklanja scenskom prezentovanju programa.

Od najvećih uspeha u zemlji, izdvajaju se plasam medju 18 najboljih ansambala u Srbiji na Republičkoj smotri u Požarevcu i Zlatna plaketa koju je osvojio Dečiji ansambl na Republičkoj smotri u Kraljevu.

„Djido“ je uspešno predstavljao Srbiju na medjunarodnim festivalima folklora u Španiji, Italiji, Grčkoj, Madjarskoj, Portugaliji, Rumuniji, Turskoj, Poljskoj, Sloveniji...

Ansambl danas okuplja oko 300 članova različitih uzrasta koji su svrstani u pet dečijih ansambala, pripremni, prvi izvodjački, ansambl veterana, pevačku grupu i narodni orkestar. Svi ansambli tokom godine više puta nastupaju u Bogatiću. Ovi koncerti su ubedljivo najposećenije kulturne manifestacije. Takodje, članovi ansambla gostuju u svim mesnim zajednicama u kojima postoje uslovi. Programi ovog ansambla su okosnica tradicionalne manifestacije „Hajdučko veče“.

Umetnički rukovodilac ansambla je Miloš Simić, a šef narodnog orkestra Zoran Puzić.

VRH