Upoznajte Bogatić

26. Sep. 2011 Dragan Martinović - akademski slikar

Dragan Martinović - akademski slikar
Dragan Martinović - akademski slikar

Dragan Martinović, roÄ‘en je u Bogatiću, u MavÄŤi, 1957. godine. Odrastao je pored oca Milivoja pozorišnog reditelja i slikara i Milića od MaÄŤve, osnivaÄŤa maÄŤvanske slikarske škole. Još u ranom detinjstvu poÄŤinje da slika i sa petnaest godina postaje ÄŤlan pomenute grupe. Već sa sedamnaest godina prvi put samostalno izlaĹľe u Šapcu, 1975. godine.1976. godine upisuje Likovnu akademiju u Beogradu, gde osnovne i postdiplomske studije završava u klasi profesora Zorana Petrovića. Odmah po završetku studija kreće u intenzivnu izloĹľbenu delatnost.

Grupno je izlagao na više od dvestotine izloĹľbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao preko 140 puta u zemlji i inostranstvu (Šabac, Beograd, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Opatija, Subotica, New York, Hong Kong, Minhen, Pariz, Be, Atina, Milano...)

UÄŤesnik je mnogih kolonija i dobitnik je više znaajnih nagrada kao što su: nagrada Sremskog i VojvoÄ‘anskog salona, Nagrada za kulturu, Godišnja nagerada "Mina KaradĹľić", Velika nagrada Fondacije "Petar Lubarda"...

ÄŚlan je nastarije slikarske grupe na Balkanu - "Lada", UdruĹľenja likovnih umetnika (ULUS) od 1981. godine, ULB od 1983. godine, UdruĹľenja likovnih umetnika "Sirmium" od 1983. godine, osnivaÄŤ je i idejni voÄ‘a UdruĹľenja likovnih umetnika "ESNAF", osnivaÄŤ pokreta "Ja volim Mitrovicu", Društva za kulturu Ĺľivljenja "OKO", "PeÄŤat" iz Bogatića i "ReÄŤ" iz Prijepolja. OsnivaÄŤ je Reda vitezova Templara Srbije. ÄŚlan je Velike Nacionalne LoĹľe Srbije i aktuelni Veliki Majstor.

 Od 1983. godine bavi se pedagoškim radom, što će krunisati osnivanjem Akademije klasiÄŤnog slikarstva. 2008. godine imenovan je za dekana Akademije klasiÄŤnog slikarstva Univerziteta "Edukons" Novi Sad.

Ĺ˝ivi i radi u Sremskoj Mitrovici, a njegova dela su zastupljena u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama širom zemljine kugle. 

VRH