Bogatić

Turizam

Turizam

Hajdučko veče

Život junaka opisan u romanu “Hajduk Stanko” Janka Veselinovića, podstakao je crnobarske momke da davne 1966. godine organizuju takmičenje za izbor hajdučkog harambaše. Ovo prvo momačko takmičenje je preraslo u veliku manifestaciju opštine Bogatić – “Hajdučko veče”, koja se organizuje svake godine u avgustu mesecu. Osnovna ideja ove manifestacije je da se novim generacijama dočara život njihovih predaka, da uživaju u lepotama nekadašnjeg života, a starijim Mačvanima da se sete vremena svoje mladosti, koje je bilo znatno bliže starim običajima nego ovo današnje.

U toku programa, posetioci manifestacije “Hajdučko veče” mogu videti mačvansku svadbu, izložbu domaće radinosti, izložbu Mačvanskog likovnog naselja, prisustvovati večeri pesnika Mačve, takmičenju za izbor harambaše, izboru za najlepši fijaker i posmatrati kulturno-umetnički programu koji izvode folklorni amateri i estradni umetnici. Deo programa se održava u Bogatiću i Sovljaku

Pročitaj više

Etno park u Sovljaku

Na prostoru planiranog etno parka površine oko 1,5 hektar nalazi se tipična mačvanska okućnica s kraja 19. i početka 20. veka. Okućnica se sastoji od centralne prostrane stambene zgrade i više pomoćnih objekata (ambar, čardak, staja, kolarnica, hlebna peć, trem za poljoprivredne alatke), situiranih uglavnom po obodu dvorišta.

Prostrano dvorište sa starom razgranatom lipom i niskim bujnim šimširima daje okućnici posebnu ambijentalnu vrednost.

Sovljak se nalazi na putu Bogatić – Crna Bara, pet kilometara od opštinskog centra Bogatića i isto toliko udaljen od reke Drine. U Etno-parku od prošlosti je otrgnut delić stare Mačve – autetnično dvorište sa okućnicom, staro više od stotinu godina. Dvorištem dominira kuća, građena u drugoj fazi gradnje u Mačvi tipa „osećanski“, tipična za tadašnje vreme – sa dva ulaza, tj. ulazom i izlazom i sunčanim satom koji označava tačno vreme. Uz kuću je stara lipa čije je stablo prečnika 1,80 metara i koja raskošnom krošnjom pruža hladovinu u prečniku 30 metara.

Pročitaj više