Bogatić

Afrička kuga svinja

Na području Republike Srbije u više opština kao i na teritoriji opštine Bijeljina sa kojom se opština Bogatić graniči, pojavila se afrička kuga svinja ( AKS ) kao naročito opasna i zarazna bolest domaćih i divljih svinja sa krajnim ishodom smrti ili ubijanja svih svinja na zaraženom gazdinstvu.
Ova bolest nije zoonoza odnosno od nje ne oboljevaju ljudi. Uzročnik AKS je virus. Često se dešava da je prvi znak bolesti gubitak apetita , međutim najčešće vlasnici nađu uginule svinje. Kod bolesnih svinja primećuje se: povišena temperatura,crvenilo kože ( najčešće po njušci, ušima, repu, nogama, stomaku i bočno po slabinama), pobačaju, potištenost, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje i krvava proliv. Virus, uzročnik bolesti je jako zarazan, bolest se brzo širi i prouzrokuje velike ekonomske gubitke.
Ovom prilikom apelujemo na sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Bogatić da prijave nadležnoj veterinarskoj stanici svaki od navedenih simptoma ako se pojave i obavezno da prijave svako uginuće svinja bilo koje kategorije.
Takođe, potrebno je pojačati mere dezinfekcije farmi, odnosno prilikom ulaska obavezno dezinfikovanje obuće, opreme i alata. Potrebno je zabraniti ulaz na farmu svim licima osim vlasnika i veterinara. Za veterinare pri ulasku obezbediti sopstvenu obuću i dezinfikaciona sredstva i kao jedna od najvažnijih mera, nikako ne kupovati prasad bez ušnih markica, zdrastvenih uverenja i na ulici (neregistrovanim pijacama).
Apelujemo i na lovačke sekcije na teritoriji opštine da prijave svaki primerak uginule divlje svinje kao i nelegalno odložene leševe domaćih svinja.