Bogatić

Narodna biblioteka

Narodna biblioteka

Biblioteka Janko Veselinović – Bogatić

web: www.bibliotekajanko.rs

Početak rada Narodne knjižnice i čitaonice“Janko Veselinović“ datira iz vremena posle II svetskog rata, preciznije iz 1946. godine. Knjige su prikupljali i donosili meštani Sreza mačvanskog i čitav rad je bio na dobrovoljnoj i volonterskoj osnovi. Zanimljivo je da su prostorije tadašnje knjižnice bile smeštene preko puta Osnovne škole, na mestu današnjeg kafića“Havana“. Iste su izmeštene 1950 god. u ulicu Mike Vitomirovića, gde se i sada nalaze, a naziv Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ dobila je 1960 god. Nažalost, te godine ova ustanova gubi svoju samostalnost i ulazi u sastav Kulturno-prosvetnog centra, kasnije nazvanog Zajednica domova kulture(1970 g.), odnosno današnji Kulturno-obrazovni centar(od 1977 g.).

Bibliotečka delatnost je za sve ove godine bila primarna grana svih ovih javnih ustanova i kao prirodna posledica takvog razmišljanja, 18. februara 2011 godine Narodna biblioteka“Janko Veselinović“ iz Bogatića, ponovo postaje samostalna.

Ova ustanova kulture trenutno je u fazi reorganizacije, sređivanja prostorija i bibliotečke građe. Od toga kojom dinamikom će teći ovi radovi, a najkasnije u proleće 2012. godine, biblioteka će raditi u dve smene(07-20 časova), a već sad u njenom sastavu posluju tri odeljenja:

  • Dečje
  • Odeljenje za odrasle
  • Odeljenje za nabavku i obradu bibliotečke građe,a u sklopu biblioteke sada postoji i čitaonica.

Opština Bogatić će se svojim sredstvima pobrinuti da ova, sada javna ustanova, dobije preko potrebne kompjutere, štampače i obezbedi komotan rad za sve korisnike i zaposlene u ovoj instituciji. Biblioteka će u narednom periodu pokušati da animira što veći broj mačvana u cilju vraćanja knjizi i kulturnim vrednostima i to tako što će organizovati pesničke i literarne večeri, književne tribine, recitatorske sekcije.

I ako Narodna biblioteka“Janko Veselinović“ nema adekvatne prostorije, u njima se nalazi preko 35.000 knjiga, od kojih su neke neprocenjive vrednosti. Jedna od tih rariteta je „Srpski rječnik“, originalno delo iz 1898 god. Vuka Stefanovića Karadžića. Ovde takođe, možete naći celokupnu lektiru za osnovce i srednjoškolce, knjige nacionalne i svetske istorije, klasike, moderne pisce, enciklopedije, religijska, filizofska, sociološka dela.

Naša i Vaša biblioteka ima oko 400 članova, i to je za opštinu Bogatić, višegodišnji prosek. Članarina za nezaposlene je 300 din, za školarce i studente 400 din,dok je za zaposleni deo populacije 500 din.
U eri kompjutera, mobilnih telefona i drugih“ čuda“ moderne tehnike, knjiga sve više postaje“zaboravljena kategorija“. Mi, uz Vašu pomoć, to ne smemo dozvoliti i pozivamo Vas da nam pišete na bibliotekajanko@gmail.com , ili još bolje, da posetite naše prostorije u ulici Mike Vitomirovića 6. i kažete nam Vaše sugestije i ideje o budućem radu biblioteke. Na kraju završićemo sa jednom retko citiranom izrekom “Nosi stari kaput, kupi novu knjigu“.

P.S. Zahvalnost dugujemo ljudima bez kojih ova biblioteka ne bi bila ono što je danas: Miladinu Stanojeviću(prvom Upravniku), Dragoljubu Ðenadiću – Ðenetu, Neveni Bošković, Petru Beriću.