Bogatić

Etno park u Sovljaku

Etno park u Sovljaku

Etno park u Sovljaku

Etno park u Sovljaku

Na prostoru planiranog etno parka površine oko 1,5 hektar nalazi se tipična mačvanska okućnica s kraja 19. i početka 20. veka. Okućnica se sastoji od centralne prostrane stambene zgrade i više pomoćnih objekata (ambar, čardak, staja, kolarnica, hlebna peć, trem za poljoprivredne alatke), situiranih uglavnom po obodu dvorišta.

Prostrano dvorište sa starom razgranatom lipom i niskim bujnim šimširima daje okućnici posebnu ambijentalnu vrednost.

Sovljak se nalazi na putu Bogatić – Crna Bara, pet kilometara od opštinskog centra Bogatića i isto toliko udaljen od reke Drine. U Etno-parku od prošlosti je otrgnut delić stare Mačve – autetnično dvorište sa okućnicom, staro više od stotinu godina. Dvorištem dominira kuća, građena u drugoj fazi gradnje u Mačvi tipa „osećanski“, tipična za tadašnje vreme – sa dva ulaza, tj. ulazom i izlazom i sunčanim satom koji označava tačno vreme. Uz kuću je stara lipa čije je stablo prečnika 1,80 metara i koja raskošnom krošnjom pruža hladovinu u prečniku 30 metara.

U dvorištu je vajat u kojem su u prošlosti zajednički život započinjali mladenci, čardak – čiji se gornji deo koristio za skladištenje kukuruza, a donji zidani deo kao ostava ili podrum. U otvorenim šupama su se držala prevozna sredstva – čeze, fijakeri, taljige i sanke. Danas su ova, nekada jedina prevozna sredstva, sačuvani kao muzejski eksponati. Na prošlo vreme i žetvene običaje podseća vršalica pšenice.

Sačuvani su i poljska furuna u kojoj se pekao hleb i štrudla, a u jesen sušile šljive i ambar u kojem se u prošlosti čuvala pšenica, zob i ječam. Enterijer kuće je autentičan za prošli vek. Tu su: krevet, sinija, razboj, dubak, kolekevka, preslica i drugi predmeti koji su se upotrebljavali u domaćinstvu. U kući se nalazi i stalna postavka mačvanskih slikara.

Etno-park u Sovljaku je jedinstvena turistička destinacija u Zapadnoj Srbiji. Otvoren je za posete učeničkih i drugih ekskurzija, a osim obilaska ovog etno-kompleksa i boravka u prijatnom ambijentu organizuju se izleti do reke Drine i razgledanje istorijskih znamenitosti na području opštine Bogatić.