Bogatić

Amatersko pozorište

Amatersko pozorište

Pozorište
Scena
Scena
Scena
Pozorištance
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište
Pozorište

Prva predstava Amaterskog pozorišta „Janko Veselinović“ – „Sumnjivo lice“, Branislava Nušića, u režiji Božidara Vlajca, izvedena je u martu 1950. godine. Ova godina se uzima kao godina osnivanja Pozorišta koje je danas, po ocenama pozorišnih kritičara, prevazišlo amaterske domete i približilo se profesionalnim pozorištima.

Izvan teritorije opštine Bogatić, pozorište se prvi put pojavilo 1954. godine na izložbi KUD-a „Podrinje“ sa predstavom „Ugašeno ognjište“ u režiji Milivoja Martinovića. Godine 1972. sa predstavom „Koštana“, pozorište je učestvovalo na festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Smederevskoj Palanci i iste godine na Prvom festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) u Malom Crniću osvojio je prvo mesto. Ista stvar se ponovila i sa predstavom „Pozdravi nekog“ 1973. Obe predstave izvedene su u režiji Milivoja Martinovića.

Najveći uspeh pozorište je postiglo 1975. godine izvođenjem drame „Mećava” u režiji Milivoja Martinovića na festivalu amaterskih pozorišta u Čačku, gde je osvojilo prvo mesto za režiju, scenografiju, glavnu mušku i glavnu žensku ulogu.

Ovakvi rezultati dali su amaterima još veči polet, već 1977. godine sa predstavom „Prsten u izvoru“, Dobrice Erić, u režiji Milivoja Martinovića, osvojena je prva nagrada na Regionalnoj smotri dramskih amatera Podrinjsko-kolubarskog kraja u Valjevu. Sledeće godine, predstava „Vetar nad Srbijom” predstavljala je Srbiju na „Susretima bratstva” u Prizrenu.

Pozorište je zablistalo i skrenulo na sebe svu pažnju kulturne javnosti, predstavama „Kolubarska bitka“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Ruža naroda u dva dela“, „Profesionalac“, „Urnebesna tragedija “, „Putujuće pozorište Šopalović” , „Tre sorele”, „Bokeški d-mol”… Većinu predstava u najuspešnijem periodu u istoriji pozorišta, osamdesetih i devedesetih, režirao je Zoran Đonlić.

Poseban kuriozitet ovog amaterskog pozorišta je činjenica da su u njegovim predstavama često kao gosti učestvovali i profesionalni glumci. U sećanju domaće publike ostala su gostovanja Mije Aleksića.

Istoriju Pozorišta „Janko Veselinović“ pisali su mnogi glumci koji su deo svog života proveli „na daskama koje život znače“: Milivoje Martinović, Zvonko Berić, Dragoljub Đenadić-Đena, Dragoslav Dakić-Daka, Raša Vukomanović, Rajko Pavić, Revizor Nešić, Dragojlo Ninković, Ruža Radovanović, Dragan Srnić, Zoran Đonlić, Branislav Kovič, Desa Kovačević, Milenko Ljubinković, Ninko Kovačević, Slavišsa Perić, Klara Kakučka, Anita Ercegovčević, Ivana terzić, Miroslav Perić, Mina Šanković.

Čuvajući uspomenu na Milivoja Martinovića, jednog od osnivača Pozorišta, reditelja, glumca, Pozorište svake jeseni organizuje memorijalnu smotru „Pozorišni dani Milivoja Martinovića“, na kojoj, po pozivu, učestvuju amaterska pozorišta iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.

Sudeći po odanosti publike Pozorištu i podršci lokalne vlasti, Pozorište u Bogatiću će živeti još dugo. Od 2008. godine na Dečjoj sceni u režiji Zorana Đonlića okupljaju se najmlađi glumci. Sa svojom prvom predstavom „Vest iz besvesti“, Ljubivoja Ršumovića, u režiji Zorana Đonlića, članovi Dečje scene obišli su više gradova Srbije i Republike Srpske. Predstava je više puta prikazana u Bogatiću za najmlađe ljubitelje pozorišne umetnosti u selima.

Dečja scena Pozorišta „Janko Veselinović“ iz Bogatića, rado će prihvatiti svaki poziv za gostovanje.

Kontakt e-mail adresa: k.o.c@gromnet.net