Bogatić

Slikarska kolonija

Slikarska kolonija

Slikarska kolonija
Slika Vite jurišića
Slika Dragana Martinovića
Slika Dragana Ðuričića
Anamarija Vartabedijan
Goran Stojanović
Neda Cakić
Savo Petković
Nenad Marić

Od 1998. godine u Etno-parku u Sovljaku se organizuje Slikarska kolonija. Za deset godina, na koloniji e učestvovalo oko 70 slikara, nastalo je oko 120 novih slika. Svaki od umetnika koji su učestvovali na koloniji poklonio je organizatoru, Kulturno-obrazovnom centru, po jedno svoje delo.

Povodom jubileja, 10 godina Kolonije, krajem 2008. godine organizovana je retrospektivna izložba radova, a 27 najuspešnijih slika nastalih tokom 10 godina organizovanja kolonije, u martu 2009. godine mogli su da vide i posetioci Galerije Kulturnog centa u Šapcu.

Jubilej Slikarske kolonije „Sovljak“ obeležen je i štampanjem kataloga za koji je uvodni tekst napisao akademski slikar Dragan Martinović. Ovaj tekst govori o začecima i razvoju slikarskog pokreta u opštini Bogatić. Likovni život u Mačvi nedvosmisleno je vezan za dve ličnosti koje su iz ničega stvorile ono što nas danas okuplja i obavezuje.

Ranih pedesetih godina mladalački snovi dvojice prijatelja – Milića Stankovića od Mačve i Milivoja Martinovića, kreću put ostvarenja kroz upis ovog prvog na Likovnu akademiju, a drugog na pozorišnu. Želja da Mačva, zemlja talenovanih ljudi postane stečište kulturnih zbivanja počela se ostvarivati. Martinovićev prekid studija glume vratio ga je paralelnoj ljubavi – slikarstvu. Milićevo okončanje studija je značilo da treba nešto učiniti sa Mačvom i Mačvanima. U potkrovlnom ateljeu Milivoja Martinovića sve češće su se okupljali ljubitelji palete: Dragić Sokić, Vita Jurišić, Dejan Kojić, Petar Berić, Boban Berić – Dutin, Bata Vešić i mnogi drugi koji, nažalost, nisu istrajali. Ovi susreti su bili obavezni o velikim praznicima, kad Milić dolazi u Mačvu da obiđe roditelje i donese novosti iz evropskih metropola. Varljivog leta 68 Milić kreće sa gradnjom ubrzo čuvene Radovan kule na koju dolazi elita ondašnje jugoslovenske kulture, kao i učesnici prvog Festa sa Kirkom Daglasom na čelu. Tim čudnim zdanjem šetala su mnoga velika imena raznih umetnosti.

Mačvanska slikarska škola je pored čuvene hlebske bila centar okupljanja ljubitelja umetnosti celog sveta. Radoznale oči dečaka – momčića Mikana Aničića, Dragana Martinovića, Jeremije Stude i Purce iz Šapca radoznalo su čekale Milićev poziv za priključenje. Mačvani su izlagali po Rimu, Beču, Ženevi. Najmlađi kreću Milićevim putem, upisuju akademiju. Zimske večeri 76 provode u tek začetom Etno-parku u Sovljaku, čiji su idejni tvorci Milić i Martin. Četvorica slikara – Dragić Sokić, Vita Jurišić i oba Martina, to se pamti kao prvi saziv likovne kolonije, propraćen podrškom Zdravka Jerotića, Dragoslava Dakića – ondašnjih poslenika kulture. Iz tada žive likovne sekcije nastavnika Rada Torbice izdvaja se Dragan Djuričić koji je polovinom osamdesetih došao u rodni Bogatić sa završenih studija. Njegovo pitomo lice i slikarstvo su naišli na retku blagonaklonost vlasti. On godinama prve nedelje u avgustu kada su i „Hajdučke večeri“, okuplja mačvanske slikare u Sovljaku i to postaje tradicija. Njegovom preranom i iznenadnom smrću kolonija ne gubi na zamahu jer su često prisutni Dragan Martinoviæ, Nenad Stankoviæ – sinovac Milića od Mačve, član Esnafa Dragan Djaković i Branko Stanković, istoričar iz Bogatića, stali na raspolaganje Kulturno-obrazovnom centru, kao glavnom organizatoru. Ovaj tim se odlučuje na osveženje sa nadom da će prisustvo studenata i gostiju iz drugih sredina biti motivacija i pokretač. Tako već nekoliko godina koloniju u Sovljaku posećuju i drugi umetnici iz bivše Jugoslavije. Na ovaj način umetnici kao gosti postaju promoteri lepota mačvanskog kraja i likovne kolonije u Sovljaku. Posebnu vrednost ovoj koloniji daju sami meštani sela Sovljak koji svojim zauzimanjem podržavaju poslovičnu sliku o mačvanskoj gostoljubivosti.

Autor: Dragan Martinović.

Na desetoj slikarskoj koloniji, od 3 do 8. avgusta 2008. godine učestvovalo je pet akademskih slikara: Anamarija Varatabedijan, Neda Cakić, Nenad Marić, Savo Petković i Goran Stojanović. Održavanje Kolonije, uz Skupštinu opštine Bogatić finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture. Medijski sponzor bila je Regionalna Televizija „Šabac“, koja je u svom programu izveštavala o svim aktivnostima za vreme trajanja kolonije, predstavnici organizatora i sami slikari su gostovali u programu, a po završetku Kolonije na ovoj Televiziji je prikazana polučasovna reportaža.

Svih pet slikara su domaćinima ostavili po jedno svoje delo, koje će se čuvati u trajnoj postavci.