Bogatić

Miloš S. Milojević – istoričar, političar i književnik

MILOŠ S. MILOJEVIĆ

Miloš S. Milojević

Miloš S. Milojević – istoričar, političar i književnik

Rođen je u Crnoj Bari 16. oktobra 1840. godine. Otac mu je bio sveštenik. Gimnaziju je završio u Beogradu, gde je 1862. godine diplomirao na Pravnom fakultetu. Potom odlazi u Moskvu gde nastavlja školovanje. Diplomirao je na Istorijsko-filozofskom fakultetu istovremeno izučavajući uporednu filologiju živih i izumrlih slovenskih plemena s političkom i uporednom književnošću. Podstaknut usvojenim znanjima, prvi put se javno oglašava 1866. god. člankom Propagande u Turskoj, obzirom da su Srbi u to vreme još uvek pod stranom vlašću. Osnovao je i Drugo odeljenje Bogoslovije za koje probira studente iz svih srpskih krajeva pod Turcima i hitno ih sprema za učitelje i sveštenike u neoslobođenim krajevima. 

Kroz tu školu je prošlo oko trista studenata, i ubrzo, po zahtevu Milojevića, pod njegovim nadzorom stvaraju se Dobrovoljački i Ustanički odredi čiji je vojnički doprinos bio nemeriv /J. H. Vasiljević/ u vreme srpsko-turskog rata 1876-1878, kada se i sam istakao kao komandant dobrovoljaca. Otuda i knjiga Srpsko-turski rat 1876-1878. g.

Umro je 24. juna 1897. godine u Beogradu i sahranjen na Novom groblju. Dobar deo svog života i rada posvetio podizanju nacionalne svesti u srpskom narodu.